Musicalgroep EigenWijs Nieuwkoop, een eigenwijze vereniging

EigenWijs is een eigenwijze, gezellige en gepassioneerde Nieuwkoopse vereniging, die ieder jaar weer een spetterende musical in een echt theater presenteert. EigenWijs bestaat uit een groep gemotiveerde kinderen en mensen die zowel voor als achter de schermen hard werken om veel te bereiken. Amateurs+ kunnen we ze noemen.

The ‘Why’ van EigenWijs, wat is ons bestaansrecht?

Wij geloven dat door dromen, gebeurtenissen, ervaringen, leuke en ook minder leuke situaties uit het dagelijks leven na te spelen, de kinderen leren dat theater een medium is waarin je samen reflecteert over menszijn en samenleven.

Missie van EigenWijs, waarom bestaan we?

‘Inspireren, reflecteren en coachen van de theater-kunstenaars van morgen’.Ons streven is het leveren van inspiratie en een bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen, door ze aan te moedigen om zichzelf te presenteren en ze te coachen in Durf! Naast deze sociale en persoonlijke leerdoelen wordt er ook gewerkt aan kunstzinnige competenties, zoals waarnemen, verbeelden, analyseren en reflecteren. Plezier en ontspanning vormen de randvoorwaarden. Dit gebeurt in groepen gebaseerd op o.a. leeftijd (indicatie), inzicht, benodigde uitdagingen etc. De kracht van EigenWijs is tijdens de eindmusical op het podium te zien: heel veel jonge eigenwijze spelers tegelijk schitteren op het toneel!

Visie van EigenWijs, waarheen gaan we?

‘De liefde voor theater nu al voeden’ EigenWijs streeft er naar om alle kinderen, jeugd en jongeren in de gemeente Nieuwkoop en daar omheen kennis te laten maken met de theaterwereld.

Bekijk het beleid

Geschiedenis van EigenWijs

De vereniging is opgericht op 23 april 2009. Zij stelt zich ten doel om jeugd en jongeren:

  • les te geven in (koor)zang, dans en acteren;
  • te ondersteunen bij ontplooiing en versteviging van zelfvertrouwen, eigenwaarde en durf;
  • eigen talenten te laten ontdekken en verder te ontwikkelen;
  • te stimuleren in lichamelijke activiteiten;
  • te adviseren en begeleiden bij audities voor landelijke musicalproducties.

De vereniging is begonnen als een koor, dat groter werd en steeds meer musicalliedjes zong. Sinds 2009 heeft musicalgroep EigenWijs diverse producties opgevoerd: The Wizz (2023), Ch@rlie en de chocol@defabriek (2022), Oker (2021) (Geen optreden voor publiek i.v.m. corona maatregelen alleen filmproductie),  Circo (2019), H.A.Î.R.S.P.R.A.Y (2018), In the SPOTLIGHT (2017), Durf te dromen (2017), M@ry Poppins (2016), Een EigenWijs Sprookje (2015), EigenWijze M@thilda (2014), Musicalgroep EigenWijs gaat Los (2013), Annie, Een EigenWijze Musical (2012), EigenWijs en het mysterie van het Wapen (2010), Het Schoolfeest (2009), De geheime toverspiegel (2008), Op reis door Musicalland en Wakker worden.

De producties werden opgevoerd in Theater Castellum in Alphen aan den Rijn en/of Theater Kaleidoskoop in Nieuwkoop.

Eigenwijze voorstellingen 

Jaarlijks verzorgt EigenWijs steeds meer voorstellingen voor betalend publiek in verschillende theaters. De voorstellingen van EigenWijs trekken volle zalen waar in de lokale media aandacht aan besteed wordt.

Handige Harries, Crea Bea’s, Gulle Gevers en Snelle Jelles

De leden en hun ouders, kennissen en betrokken ondernemers zijn het hele jaar actief in diverse werkgroepen en commissies. Zij ontwerpen, bouwen en sponsoren het decor en vervaardigen de kostuums voor de verschillende producties.