Voor veel ouders is de wereld van theater nieuw en hebben geen idee wat er allemaal achter de schermen bij komt kijken. Musicalgroep EigenWijs is enorm blij dat ouders, vrienden, kennissen en oud-leden zoveel komen helpen. En iedereen is gewaarschuwd: als je eenmaal achter de schermen hebt geholpen… ben je besmet met het “EigenWijs virus”.

EigenWijs maakt een verdeling in de hulpouders en begeleidende ouders. Hulpouders zijn alle ouders die helpen, dus ook bij decor opbouw en bij de sponsoring etc. Begeleidende ouders staan, tijdens de repetites en musical, achter de schermen. Hieronder zullen we meer uitleg geven over de verschillende taken van de begeleidende ouders en waarom wie waar en wanneer wordt verwacht.

Functies begeleidende ouders

 • Floormanager: Een floormanager moet ervoor zorgen dat alles wat er achter de schermen gebeurt, soepel verloopt. Zowel op operationeel vlak als op het gebied van begeleidende ouders. De floormanager is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en houdt een helicopterview over de processen. Alle hulpouders op de vloer kunnen bij de floormanager aankloppen met vragen of problemen. Meestal wordt deze rol ingevuld door het bestuur van EigenWijs.
 • Stagemanager: Een stagemanager is de coördinator op en rond het podium. Deze stagemanager is de contactpersoon tussen de musicalsterren, regie, techniek, decor en Kap & Grime*. Zij zijn, na maanden voorbereiding, knutselen en zweten, meestal de dag van te voren al vroeg in de ochtend tot laat in de nacht aanwezig om het decor op te bouwen. Tijdens de voorstelling houden zij zich bezig met de rekwisieten* en changementen*.
  Na de voorstellingen zijn zij nog samen met leden uit de decorcommissie bezig met afbreken*, in te laden en terug te brengen naar de opslag. Deze rol wordt ingevuld door de Voorzitters Decor Commissie. 
 • Supervisor: De supervisor is de connectie tussen regie en de begeleiding. Zij zijn het aanspreekpunt voor alle begeleidende ouders en houden iedereen op de hoogte van veranderingen. De supervisor gaat actief achter eventuele onduidelijkheden/veranderingen aan, om deze te vertalen naar de begeleidende ouders toe. Daarom is het van belang dat de supervisors zoveel mogelijk aanwezig zijn bij de repetities (volgens schema op Save the Date). Deze functies worden meestal ingevuld door de Voorzitter Activiteiten Commissie en leden van deze commissie.
 • Scriptlezer / souffleur*: Dit zijn onze lezers. De scriptlezer zit samen met de sprinter in de coulisse* en leest het script* mee, zodat ze de hele tijd weten waar op welk punt we zijn in het stuk. Eventueel kan ze als een musicalster de tekst niet meer weet, dit diegene toefluisteren. De scriptlezer stuurt de sprinter op pad om de supervisors en begeleiding een seintje te geven dat de musicalsterren gereed moeten gaan staan om op te kunnen. Let op; de scriptlezer zal gevraagd worden om te tekenen voor ontvangst en teruggave van het script*. Het script mag nooit onbemand ergens neergelegd worden. Dit ivm kosten voor de rechten. Deze functie wordt ingevuld door iemand die stressbestendig en stevig in de schoenen staat en erg gefocusd is.
 • Sprinter: De rechterhand van de scriptlezer en schakel tussen toneel en backstage* betreft de musicalsterren en de begeleiding. Op sein van de scriptlezer rent de sprinter de trappen af naar de kleedkamers om de musicalsterren klaar te laten staan om weer het podium op te kunnen. Ben jij die snelle sprinter met een goede conditie? Dan is dit jouw functie!
 • Vliegende keep: De vliegende keep helpt op de verschillende groepen waar nodig is. De musical sterren zitten met een hun eigen groep in een kleedkamer. Hier kleden zij zich om. Ook zijn er twee VIP kleedkamers boven in de gang naast het toneel. Hier worden eventueel spoed verkledingen gedaan. De vliegende keep moet tijdens de repetities leren wanneer er bij welke groep het meeste haast is en daar dan gaan helpen. De vliegende keep houdt ook de presentielijst bij, hiervoor staat diegene voor de deur bij binnenkomst en het verlaten van het theater. Dit is de functie voor mensen die ieder kreetje voor hulp aanvoelen en deze niet kunnen weigeren.
 • Begeleiding/kleedster: De begeleiding helpt de musicalsterren uit hun groep aankleden, lichte make-up aan brengen en vermaken. De begeleiding zorgt ervoor dat de musicalsterren op tijd in de juiste kostuums klaar staan. Zij zijn de hele tijd bij de musicalsterren, denken aan toiletbezoeken en zorgen ervoor dat de sterren stil zijn zodra ze in de buurt van het toneel komen. De begeleiding kan voor vragen terecht bij de supervisors. Wil jij het samen met je kind, nichtje, buurmeisje etc meemaken achter de schermen? Kan jij een gezellig feestje van het wachten maken, maar de rust terug brengen als dat nodig is? Dan is deze taak voor jou.
 • Verzorger headsets: Met 70 leden op het toneel en veel minder headsets, moet er veel verwisseld worden met de headsets. De headsets liggen samen met de lijst met scenenummers netjes gepresenteerd naast het toneel in de coulisse. Zodra de headset gewisseld moet worden zullen de musicalsterren naar jou komen om de headset te demonteren of juist aan te sluiten. Deze taak is voor mensen met vaste handen, die snel kunnen priegelen zonder gestresst te raken en het overzicht houden door de schema’s goed te lezen.
 • Opruimen en aanvegen van het podium en de kleedkamers: Na de voorstelling horen we het toneel en de kleedkamers netjes achter te laten. Wij vragen ouders die niet achter de schermen kunnen helpen op deze wijze hun bijdrage te kunnen geven door ons te helpen met opruimen. Dus als je jouw musicalster komt ophalen, pak een bezem en help ons mee! Door je te melden bij de stagemanager of supervisor krijg je automatisch een taak. Hierdoor kunnen de ouders die steeds bij de repetities waren en ook de hele dag in het theater zijn, even rustig de spullen verzamelen en op tijd naar huis. Dit is een oproep voor iedereen, vele handjes maken licht werk.
 • Catering: De catering verzorgt de hapjes en drankjes tijdens bepaalde repetities en tijdens de dag van de voorstelling. Dit is een ideale taak voor de gastvrije personen.
 • Boodschapper: De catering stelt samen met de Voorzitter Activiteiten Commissie een boodschappenlijst op, incl. patatjes. De boodschapper zorgt ervoor dat de boodschappen gedaan of besteld worden en deze in de Zilveren Maan en de Goudse Schouwburg komen. Ben jij die gewiekste shopper, die alle acties in de gaten houdt met een auto waar de boodschappen wel inpassen? Dan zullen wij jou vragen voor deze taak of meld je aan 😉
 • EHBO: Dit is iemand die een cursus ‘Eerste Hulp’ (bij kinderen) heeft gevolgd.
 • EHBO (reserve): Een tweede hulpverlener, dit is erg fijn ivm de vele plekken achter de schermen, waar de musicalsterren en hulpouders aanwezig kunnen zijn.

*zie vakjargon

Seizoen 2019/2020

 • 22-02-2020 t/m 01-03-2020 Voorjaarsvakantie
 • 21 & 22 maart 2020 EigenWijs weekend
 • 25-03-2020 Informatieavond Alles Leren over de Voorstelling
 • 15-04-2020 PR dag- fotoshoot voor promotiemateriaal rondom de eindmusical*
 • 25-04-2020 – 10-05-2020 Meivakantie
 • 16-05-2020 (zaterdag) Grote doorloop. Let op datum is aangepast.
 • 05/06/07-06-202 Generale repetitie en voorstellingen theater Bodegraven
 • 08-07-2020 Afsluiten seizoen met film kijken

*data en tijden zijn onder voorbehoud

 

Vakjargon

functies

Wat is een kleedster*?
Een persoon die achter de schermen de musicalsterren helpt met omkleden. Bij EigenWijs is dit een van de taken van de begeleidende ouder.

Hoe heet het als iemand een acteur vanachter de coulissen de tekst toefluistert?
Souffleren*. Scriptlezers kunnen dit eventueel doen als een musicalster de tekst echt niet meer weet.

Wie begeleidt de acteurs van een toneelstuk?
Regisseur*, dit is Anouk de Pater. Op de dag van de repetites en de voorstellingen zelf staat zij geheel ter beschikking voor de musicalsterren met een rol en de mensen van techniek en geluid. Wij verzoeken bij vragen en opmerkingen niet naar de regisseur te gaan maar dit via de supervisors te vragen.

Claque*
Mensen die worden ‘ingehuurd’ om op gewenste momenten te klappen. Deze mensen zitten tussen de overige mensen in de zaal. We zullen dit jaar de begeleidende ouders vragen dit te doen bij het eindnummer, zodat dit echt een feest wordt!

Wat is een script, een akte en een scene?
Het script is de geschreven tekst van een voorstelling.. Het stuk wordt in een aantal delen gespeeld, meestal twee. Acte 1 voor de pauze, acte 2 na de pauze. Bij het repeteren beginnen we ook wel eens met akte 2, voordat we aan acte 1 beginnen. De aktes bestaan doorgaans uit een groot aantal scenes.

Synopsis, wat is dat?
Een samenvatting van de voorstelling. Dit komt in het programmaboekje te staan.

Wat is een cue*?
Het specifieke moment waarop een speler wacht om te spreken of om een bepaalde handeling uit te voeren. Het is belangrijk dat de begeleidende ouders dit voor zichzelf opschrijven.

 

repeteren

Wat is een ensemble?
Alle musicalsterren die achtergrond zingen en dansen en vaak ook de kleinere rollen op zich nemen.

Wat doe je tijdens een generale repetitie*?
Je speelt het stuk net alsof er publiek zit, het is de laatste repetitie voor de voorstelling. Deze wordt zaterdag 13 juli voor de voorstellingen gespeeld. Tijden volgen nog. Wij doen gelijk ook technische doorloop, dit houdt in dat de generale repetitie ook de eerste keer voor licht en geluid is en zo kunnen er dingen aangepast worden rondom de techniek (spotlights, geluid scherpte).

Met welke woorden wenst iedereen in het theater elkaar succes?
Toi, toi, toi

Toi toi’s
Kleine presentjes die musicalsterren elkaar voorafgaand aan de première geven om elkaar geluk te wensen voor de voorstelling.

 

theater

Lijsttheater
Een type theatergebouw bestaande uit een zaal en een toneel met hierboven een hoge ruimte voor licht en decorstukken. De eerste rijen met stoelen bevinden zich lager dan het toneel.

Vlakkevloertheater
Een vaak kleiner theater waarbij het publiek op de eerste rij op hetzelfde niveau zit als het toneel, dit in tegenstelling bij een lijsttheater.

Wat zijn de coulissen*?
Dat is zijn de zijkanten van het podium waar het publiek de acteus/actrices niet kan zien
De linker coulisse is de coulisse die vanuit de ZAAL GEZIEN links is.

Wat is een Koperen Kees?
Een koperen plaatje in het midden van het podium waar alle technische hun licht en geluid op afstemmen.

Wat is een foyer?
Dat is de ruimte waar het publiek word ontvangen voor de voorstelling.

 

decor

Hoe noem je de voorwerpen die door een acteur in een toneelstuk gebruikt worden?
Rekwisieten*

Afbreken*
Het opruimen van het decor en alle rekwisieten.

Wat is een ander woord voor changementen*?
Decorwisselingen

Sierdoek
Het meestal rode doek dat voor het toneel hangt om het decor nog niet prijs te geven.

Zetstuk
Een los decorstuk.

Trekkenwand
De hijsinstallatie boven het toneel voor decorstukken.

Wat is het Achterdoek?
Dit is meestal een zwart of wit doek dat achter op het toneel hangt.

Hoe noem je een microfoontje wat aan je voorhoofd zit vastgeplakt?
Een druppel*. Dit jaar hebben meerdere musicalsterren enkele zinnen te zeggen, daarom proberen we zoveel mogelijk leden een druppel te geven. De kosten zitten ‘m vooral in de zenders*. Er zal veel gewisseld moeten worden met de zender.

Wat is het verschil tussen make-up en grîme*?
Grîme is meer het echte schmink werk voor de rollen. Dit wordt gedaan door de leden uit de decorgroep.
De jongere eigenwijsjes krijgen enkel wat lichte make-up op door de begeleidende ouders.

Opkomen, afgaan, afgang*
Afgang is het verlaten van het toneel door een speler.

Wat is akoestiek?
Kwaliteit van het geluid in de zaal.

Backstage* betekent?
Hetgeen zich allemaal achter de schermen afspeelt en niet zichtbaar is voor publiek.

Voetlicht
Het licht vooraan op het toneel.

Zichtlijn
Het punt in de zaal waar nog net wel of net niet alles goed te zien is op het toneel.

Volgspot
Een schijnwerper die een speler op het toneel volgt.